Director web

cu site-uri si articole
   Articole       Adauga link       Adauga Articole       Recomandari       Contact   
               03-09-2013| Postat de Ann

Telescopul James WebbUnul din cele mai noi si mai spectaculoase proiecte ale NASA este realizarea unui observator orbital cu inflarosu care ar inlocui telescopul spatial Hubble. In proiect sunt implicate aproximativ 15 tari si alte institutii stiintifice cum ar fi Agentia Spatiala Europeana si Agentia Spatiala Canadiana. Se urmareste ca acest telescop sa depaseasca raza vizuala de 8 miliarde de ani lumina, aceasta fiind limita telescopului pe care il inlocuieste.

Conform stirilor din stiinta denumirea initiala a fost Telescopul Spatial din Generatia Urmatoare insa in anul 2002 a fost redenumit, preluand numele administratorului adjunct al NASA, James Webb. Lansarea este prevazuta pentru anul 2018 si va avea loc la institutul spatial din Guiana Franceza. Telescopul va fi lansat cu racheta Ariane 5 intr-o orbita pe L2 si se estimeaza ca va avea o masa de lansare de aproximativ 6,2 tone. Ultimele stiri din stiinta ne informeaza ca ultima componenta din coloana vertebrala a acestui telescop a fost finalizata. Acesta componenta reprezinta de fapt structura pe care se va sprijini oglinda principala a telescopului si care va conecta toate elementele telescopului impreuna. Cadrul de sprijin va uni corpul principal al telescopului cu aripile, structura de sprijin a oglinzii principale, modulul de instrumente stiintifice si sistemul optic. Acesta a fost realizat la fabrica ATK din Magna, Utah sub stricta supraveghere a constructorului principal Northrop Grumman Corp.
Cadrul masoara 11,5 x 9,1 x 23,6 picioare si cantareste 1.102 livre. Structura va sustine greutatea observatorului in timpul lansarii de pe Pamant si va asigura alinierea directiei luminii din interiorul telescopului in timpul observatiilor stiintifice.

Desi cadrul a fost construit la temperatura camerei acesta trebuie sa reziste la temperaturi de aproximativ 350-400 de grade Fahrenheit. In acest caz se vor realiza teste termice unde structura va fi supusa unor temperaturi extrem de reduse ca si cum acesata s-ar raci in spatiu. Testele presupun depasirea celei mai scazute temperaturi pe care telescopul ar putea sa o intalneasca in spatiu pentru a se putea observa daca componentele au dimensiunea corecta si daca se comporta bine in spatiu. Testele vor avea loc la inceputul anului 2014 pentru ca apoi cadrul sa fie integrat in ansamblul final.

              Vizitati: http://www.dnews.ro

Nume
Email
Introduceti codul din imagine


Comentarii:
0 comentarii

Copyright © 2009 - 2013 Toate Drepturile Rezervate