2013 – Anul abdicarilor

Anul 2013 a fost fara doar si poate anul cu cele mai multe abdicari din ultima perioada. Un an in care monarhii suverani au decis sa renunte la tron si sa dea o sansa printilor mostenitori, o poarta deschisa catre nou si catre evolutie. Intr-un an in care chiar si papa Benedict al XVI-lea a decis retragerea din Scaunul Papal, sirul abdicarilor in marile case regale din lume a fost deschis de catre regina Beatrix a Olandei (Beatrix de Orania), cea care a renuntat la tronul tarii sale, dupa 33 de ani, in favoarea printului Willem Alexander, devenit acum cel mai tanar rege al Europei (46 de ani). La numai cateva luni dupa schimbarea produsa in sanul Casei Regale din Olanda, a venit vremea ca si vecinii din Belgia sa se supuna unui nou rege incoronat. Astfel, in luna iulie, regele Albert al II-lea al Belgiei si-a anuntat abdicarea de la tronul Belgiei in favoarea fiului sau Philippe de Belgique, dupa 20 de ani de domnie. Philippe, cel mai mare dintre fiii regelui Albert al II-lea si al reginei Paola, devine astfel cel de-al saptelea rege al Belgiei, o onoare de care are parte la varsta de 54 de ani. Si dincolo de granitele Europei, in lumea araba, au avut loc recent schimbari politice la nivel inalt. Seicul Hamad ben Khalifa al Thani, emirul Qatarului a decis sa abdice de la tronul unui stat extrem de important in Golful Persic. Cel care va ocupa tronul este fiul sau, seicul Tamim ben Hamad al Thani, in varsa de numai 33 de ani.

Daca Regina Beatrix a Olandei avea 75 de ani, iar Albert al II-lea al Belgiei 79 de ani, emirul Qatarului, Hamad ben Khalifa al Thani, are numai 61 de ani si 18 ani de domnie, iar abdicarea sa de bunavoie a venit ca o lovitura de tunet pentru lumea araba, unde gestul emirului este fara precedent. Cu toate acestea, toti cei trei suverani care au decis renuntarea la tron au facut-o in favoarea deschiderii de noi porti si cu speranta unui viitor luminos pentru statelor lor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>