Descoperiri recente pe care nimeni nu le poate explica

asteroiziInsula magica a lui Titan. Cea mai mare luna a lui Saturn, Titan, ar putea fi cel mai ciudat element al sistemului solar. Seamana cu Pamantul, insa e mai primitiva, are atmosfera, corpuri lichide, dar si activitate geologica. In 2013, astronautii de pe o naveta spatiala au descoperit o insula misterioasa aparuta din senin in cea mai vasta mare de pe planeta, Ligeria Mare.

Ulterior, insula a disparut subit, apoi a reaparut si era mai mare. Descoperirea de pe Titan a confirmat ca oceanele si marile de pe luna lui Saturn sunt componente dinamice ale unui mediu activ. Procesul fizic al aparitiei si disparitiei este greu de explicat. La reaparitie avea o marime dubla, de la 50 de kilometri sarise la 100 de kilometri.

Asteroidul cu inele. Sunt planete din sistemul nostur solar care au inele in jurul lor, cum e Saturn, de pilda. Acum, in mod cu totul surprinzator, astronomii au descoperit inele si in jurul corpurilor mai mici. Hai sa facem cunostinta cu Chariklo, un asteroid de numai 250 de kilometri, care are insa cu ce se lauda: propriul sistem de inele. Cel mai mare obiect cosmic din vecinitatea sa, Chariklo semana cu o roca spatiala. Apoi astronomii au observat o semnatura luminoasa ciudata. Ea era generata de doua salbe cosmice formate din apa inghetata, cel mai mare dintre inele, inconjurand planeta la 7 kilometri distanta-cel mai mic are doar jumatate din diametrul primului.

Si in vreme ce asteroizii au luni-niste sateliti draguti care tot danseaza in jurul lor – Chariklo este unic pentru ca un inel in jurul asteroidului nu a fost observat niciodata… pana acum. Originea inelului nu e clara, insa se poate datora unui impact. Ori sunt parte din corpul strain care a intrat in coliziune cu Chariklo, ori sunt bucati din asteroid ramase dupa impact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>